A nyers zöldsaláta finom, rostdús és jól takarékoskodik a kalóriabevitellel, de időnként vágyunk egy változatosabb, tartalmasabb köretre - főleg, ha kifejezetten natúr, ízekben és zsírokban szegény hús- vagy halételt készítünk. Ezek mellé ajánlok ebben a posztban 3 finom és egészséges köretötletet.
Kezdjük is a legegyszerűbbel. :)
Tojásos-petrezselymes rizs
Hozzávalók
- 12 dkg barna rizs
- 2 tojás
- 1 marék petrezselyem
- Himalája só
- sómentes ételízesítő
- 1 ek. kókuszolaj
Elkészítés
A rizst a sóval és az ételízesítővel főzd puhára. A tojásokat lazán verd fel, sózd meg, öntsd a kiolajozott serpenyőbe a felaprított petrezselyemmel, és pár pillanatig pirítsd őket együtt. Ezután rögtön forgasd hozzá a rizst és 1-2 perc alatt süsd őket készre alacsony hőfokon, hogy ne szárítsd ki. Egyszerű, de nagyszerű köret.
Fűszeres karalábégolyók
Hozzávalók
- 2 karalábé
- 1 ek. kókuszolaj
- egy csipet kakukkfű
- egy csipet őrölt kömény
- egy csipet Himalája só
- 1 tk. petrezselyem
- egy csipet borsikafű
- egy csipet őrölt pirospaprika
- 1 tk. sómentes ételízesítő
Elkészítés
Karalábévájó segítségével hasíts ki golyókat a zöldségekből. Ha ügyes vagy, kevés a maradék, de ezt se pazarold el, készíts belőle például krémlevest.
A fűszereket a kókuszolajjal keverd össze, forgasd bele a karalábégolyókat, és borítsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást. 180-190 °C-on kb. fél óra alatt sül ropogósra, közben érdemes forgatni és félúton egy pár csepp vizet spriccelni alá. Pikáns, édeskés íze jól illik különféle sültekhez.
Meleg cukkini saláta
Hozzávalók
- 1 kisebb cukkini
- 2 db csiperkegomba
- 1 kisebb sárgarépa vagy 1 fél
- egy marék zöldbab
- 1 fél tv paprika
- 1 fél újhagyma
- parázsburgonya fűszer
- 1 ek. kókuszolaj
Elkészítés
A zöldségeket vágd kisebb darabokra, és alaposan forgasd át őket a fűszerrel kikevert kókuszolajban. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítsd el mindet egyenletesen, úgy, hogy ne fedjék egymást a zöldségek. Nem kell lefedni, egyszerűen told 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd légkeveréssel kb. 15-20 percig. Közben forgasd át őket egy sütőlapát segítségével, hogy minden oldaluk ropogós és egyenletesen átsült legyen.
Én itt egyszerűen egy buggyantott tojással ettem, de húsok és halak mellé is illik. Ez a köret is nagyon egyszerű, a titok a parázsburgonya fűszerkeverékben van, amivel szerintem sokkal finomabb, mint a kifejezetten sült-grillezett zöldségekre való fűszerrel, ill. abban, hogy friss alapanyagokból kell készíteni. A fagyasztott zöldségek tepsiben nem olyan ízletesek, ezeket párolt köretként vagy még inkább raguban érdemes fogyasztani.
Remélem, tetszettek az ötletek. Írd meg kommentben, te mivel tálalod szívesen sülteket.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.