3 ízletes és változatos köretvariáció

A nyers zöldsaláta finom, rostdús és jól takarékoskodik a kalóriabevitellel, de időnként vágyunk egy változatosabb, tartalmasabb köretre - főleg, ha kifejezetten natúr, ízekben és zsírokban szegény hús- vagy halételt készítünk. Ezek mellé ajánlok ebben a posztban 3 finom és egészséges köretötletet. 

2_7.png

Kezdjük is a legegyszerűbbel. :)

Tojásos-petrezselymes rizs

1_9.png

Hozzávalók

  • 12 dkg barna rizs
  • 2 tojás
  • 1 marék petrezselyem
  • Himalája só
  • sómentes ételízesítő
  • 1 ek. kókuszolaj

 

Elkészítés

A rizst a sóval és az ételízesítővel főzd puhára. A tojásokat lazán verd fel, sózd meg, öntsd a kiolajozott serpenyőbe a felaprított petrezselyemmel, és pár pillanatig pirítsd őket együtt. Ezután rögtön forgasd hozzá a rizst és 1-2 perc alatt süsd őket készre alacsony hőfokon, hogy ne szárítsd ki. Egyszerű, de nagyszerű köret.

 

Fűszeres karalábégolyók

1_3.png

Hozzávalókkaralabe1.png

  • 2 karalábé
  • 1 ek. kókuszolaj
  • egy csipet kakukkfű
  • egy csipet őrölt kömény
  • egy csipet Himalája só
  • 1 tk. petrezselyem
  • egy csipet borsikafű
  • egy csipet őrölt pirospaprika
  • 1 tk. sómentes ételízesítő

 

Elkészítés

Karalábévájó segítségével hasíts ki golyókat a zöldségekből. Ha ügyes vagy, kevés a maradék, de ezt se pazarold el, készíts belőle például krémlevest.

A fűszereket a kókuszolajjal keverd össze, forgasd bele a karalábégolyókat, és borítsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást. 180-190 °C-on kb. fél óra alatt sül ropogósra, közben érdemes forgatni és félúton egy pár csepp vizet spriccelni alá. Pikáns, édeskés íze jól illik különféle sültekhez.

 

Meleg cukkini saláta

1_10.png

Hozzávalók

  • 1 kisebb cukkini
  • 2 db csiperkegomba
  • 1 kisebb sárgarépa vagy 1 fél
  • egy marék zöldbab
  • 1 fél tv paprika
  • 1 fél újhagyma
  • parázsburgonya fűszer
  • 1 ek. kókuszolaj

Elkészítés

A zöldségeket vágd kisebb darabokra, és alaposan forgasd át őket a fűszerrel kikevert kókuszolajban. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítsd el mindet egyenletesen, úgy, hogy ne fedjék egymást a zöldségek. Nem kell lefedni, egyszerűen told 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd légkeveréssel kb. 15-20 percig. Közben forgasd át őket egy sütőlapát segítségével, hogy minden oldaluk ropogós és egyenletesen átsült legyen. 

Én itt egyszerűen egy buggyantott tojással ettem, de húsok és halak mellé is illik. Ez a köret is nagyon egyszerű, a titok a parázsburgonya fűszerkeverékben van, amivel szerintem sokkal finomabb, mint a kifejezetten sült-grillezett zöldségekre való fűszerrel, ill. abban, hogy friss alapanyagokból kell készíteni. A fagyasztott zöldségek tepsiben nem olyan ízletesek, ezeket párolt köretként vagy még inkább raguban érdemes fogyasztani.

Remélem, tetszettek az ötletek. Írd meg kommentben, te mivel tálalod szívesen sülteket.

bkalairas.png

A bejegyzés trackback címe:

https://balanszkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr6114045476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kontakt

 balanszkaland@gmail.com

Gyere Facebookra is! ;)

Betonlabor

9.png

Instagram

süti beállítások módosítása