A Wasa kenyér egy óriási kedvencem, mert bár a hagyományos kenyérhez a legnagyobb jóindulattal sem hasonlítható, de nagyon finom, ropogós, és nincs markáns, rozsos íze. Azt sem lehet elvitatni tőle, hogy a legjobb diétás szendvicsalap: 1 szeletben mindössze 38 kcal van, zsírt pedig tényleg csak nyomokban tartalmaz (0,2 g/szelet). Rozsliszten, són és élesztőn kívül semmi más nincs benne, és a kenyér 77%-a teljes kiőrlésű gabona. Utánozhatatlan szerintem. :)
Kb. két hétig elég nekem egy zacskó, mivel rendszeres fogyasztó vagyok, de ez idő alatt semmit nem veszít a crunchyságából. Többféle ízben kapható, nekem az Original a kedvencem, és ezzel készítettem el most három különböző szendvicset, amit meg is mutatok nektek ebben a posztban. Mindegyik nagyon ízletes és laktató.
1. Sajtgolyós feltét
Hozzávalók
- 10 dkg light trappista sajt
- 4 ek. zsírszegény joghurt
- 1 tk. útifűmaghéj
- bors
- a forgatáshoz lenmag és szárított petrezselyem
Elkészítés
Először reszeld le a sajtot apró lyukú reszelőn, majd egy tálban keverd össze a joghurttal és az útifűmaghéjjal. Csak borssal ízesítsd, só nem kell bele. Gyúrd át a masszát, formázz belőle apró gombócokat, és forgasd bele a petrezselyembe és/vagy a lenmagba. Ha a golyókat a két kezed között kissé kilapítod, akkor pogácsaformát kapsz.
A massza nagyon jól összeáll, szép, masszív golyók lesznek belőle könnyedén. Én a kenyérre tettem belőlük néhányat, és sonkával, salátával, kesudióval fogyasztottam. Elég sok maradt, kb. 4 szeletre elegendő ez a mennyiség, úgyhogy nyers salátát dobtam fel a maradékkal.
2. Sült gombás-tükörtojásos-csilis feltét
Hozzávalók
- 1 tojás (nekem még volt a hűtőben egy tojásfehérjém, így azt is hozzátettem)
- 1 nagy fej csiperkegomba
- 1 szelet alacsony zsír- és magas hústartalmú sonka
- krémfehérsajt
- kókuszolaj
- petrezselyem
- csilipehely
- Himalája só
Elkészítés
A gombát tisztítsd meg, nekem van erre a célra elkülönített fémsúroló szivacsom, amivel folyóvíz alatt ledörzsölöm az esetleges földet róla, így nem kell meghámozni. Ezután vágd ketté, 1 tk. kókuszolajon pirítsd le. Amikor elfogyott alóla a zsiradék, kicsit sózd meg, így enged egy kis levet, amiben készre párolódik, végül szép aranybarnára süsd le a már száraz serpenyőben.
A tükörtojás elkészítését 1 ek. kókuszolajon kezdd, majd önts alá vizet, ez a trükkje, hogy minimális zsiradék mellett se tapadjon le. Többször pótold alatta az 1-2 evőkanálnyi vizet, és amikor elkészült, rögtön borítsd rá két egymás mellé fektetett, salátával megszórt kenyérszeletre. A forró tojástól kicsit megpuhul, és késsel szelhetővé válik. Ha ezt nem szeretnéd, akkor várd meg, míg kihűl a tojás, és csak utána helyezd a kenyérre, viszont így csak harapni tudod.
A tükörtojásra jöhet a sült gomba, a sonka és a zöldségek, végül szórd meg petrezselyemmel és csilipehellyel. Nagyon finom, nagyon laktató, naponta tudnám ismételni ezt a reggelit.
3. Laskagombás-bébispenótos szendvicskrém
Hozzávalók
- 10 dkg laskagomba
- 1 kis marék bébispenót
- 1 ek. zsírszegény natúr joghurt
- 1 késhegynyi fokhagymapor
- Himalája só
- 1 csapott tk. útifűmaghéj
- 1 tk. kókuszolaj
Elkészítés
A laskagombát aprítsd fel és pirítsd le a kókuszolajon a fűszerekkel. Kb. kétharmadát vedd ki a serpenyőből, a maradékhoz add hozzá a bébispenótot és fonnyaszd meg 1 perc alatt. A félretett gombát késes aprítóban pürésítsd a joghurttal és az útifűmaghéjjal.
Kend meg a krémmel a szeleteket, tedd rá a bébispenótos gombadarabkákat, és szórj rá tetszés szerint aprított zöldséget. Én egy kis sárgarépát reszeltem hozzá, egy-egy karika póréhagymával és néhány friss spenótlevéllel fogyasztottam.
Remélem, tetszettek az ötletek, számolj be róla, ha kipróbáltad valamelyiket. :)
Te milyen kenyér alternatívát reggelizel?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.