Hagyományos ételek balanszosítva | #1. RAKOTT KÁPOSZTA

Ezt a sorozatot kimondottan azért indítom el, hogy megmutassam, nem is nehéz a megszokott ízeket egészségesebb köntösbe bújtatni. Friss életmódváltóknak, a tradicionális konyha szerelmeseinek remek választások lehetnek, mivel ezek a receptek a hagyományos ételek ízeire nagyon hasonlítanak, így megkönnyítik a jó szokások kialakítását, hiszen bennük a változás még egyáltalán nem sokkoló. És időnként kellenek is a nosztalgiahangulatú, jóízű evések! ;) 

Az első részben a rakott káposztát hozom olyan gyógyult állapotba, hogy a balanszmérő még nem leng ki.

1_8.png

◼️ Elkészítési idő: kb. 50 perc

◼️ Adag: kb. 3 adag

Hozzávalók

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg zsírszegény, darált pulykahús
  • 6 dkg barna rizs
  • 2 dl zsírszegény (0,1%-os), natúr joghurt
  • 1 dl rizs főzőkrém
  • fél fej lila hagyma*
  • Himalája só
  • bors
  • sómentes ételízesítő
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. metélőhagyma
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 2 ek. kókuszolaj

*Azért érdemes lila hagymát használni ehhez az ételhez, mert édesebb íze van, mint a vöröshagymának. A káposzta savanyított, és a recept cukormentes, így ő hivatott kompenzálni a túl savanykás ízeket.

 

Elkészítés

A savanyú káposztát mosd át, csöpögtesd le és egy kis sóval, köménnyel párold meg. A mártáshoz keverd össze a joghurtot, a főzőkrémet, a metélőhagymát és egy csipet sót, fokhagymaport. A rizst egy kis sóval és ételízesítővel főzd puhára.

2_6.png

Közben a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón, aprítsd fel a lila hagymát, és 1 ek. kókuszolajon pirítsd le őket. Szórj rá sót, őrölt paprikát, dobd rá a húst, és öntsd fel egy kis vízzel. Fűszerezd borssal és sómentes ételízesítővel, majd mikor megpuhult a hús, adj hozzá a mártásból 1 dl-t, és forgasd össze a rizzsel. Semmi alól nem kell teljesen elpárolni a folyadékot, mivel minimális zsiradékot tartalmaz az étel, így csak kiszárítanád vele. 

Egy hőálló tálat vékonyan kenj ki 1 ek. kókuszolajjal, terítsd el rajta a káposzta felét, halmozd rá a húsos keveréket, majd borítsd be a maradék káposztával. Öntsd rá egyenletesen a maradék mártást, és told 180 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 10 percre. Elég csak összesütni az ízeket, hiszen minden készre főtt előtte.

3_5.png

Egy adagban hozzávetőlegesen 400 kcal, 33 g fehérje, 28 g szénhidrát és 18 g zsír van. Mindemellett nagyon finom, szerintem megszólalásig hasonlít az eredetire.

Kóstold meg! ;)

bkalairas.png

A bejegyzés trackback címe:

https://balanszkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr1914070651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kontakt

 balanszkaland@gmail.com

Gyere Facebookra is! ;)

Betonlabor

9.png

Instagram

süti beállítások módosítása