Ezt a sorozatot kimondottan azért indítom el, hogy megmutassam, nem is nehéz a megszokott ízeket egészségesebb köntösbe bújtatni. Friss életmódváltóknak, a tradicionális konyha szerelmeseinek remek választások lehetnek, mivel ezek a receptek a hagyományos ételek ízeire nagyon hasonlítanak, így megkönnyítik a jó szokások kialakítását, hiszen bennük a változás még egyáltalán nem sokkoló. És időnként kellenek is a nosztalgiahangulatú, jóízű evések! ;)
Az első részben a rakott káposztát hozom olyan gyógyult állapotba, hogy a balanszmérő még nem leng ki.
◼️ Elkészítési idő: kb. 50 perc
◼️ Adag: kb. 3 adag
Hozzávalók
- 50 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg zsírszegény, darált pulykahús
- 6 dkg barna rizs
- 2 dl zsírszegény (0,1%-os), natúr joghurt
- 1 dl rizs főzőkrém
- fél fej lila hagyma*
- Himalája só
- bors
- sómentes ételízesítő
- őrölt kömény
- őrölt pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. metélőhagyma
- 1 tk. fokhagymapor
- 2 ek. kókuszolaj
*Azért érdemes lila hagymát használni ehhez az ételhez, mert édesebb íze van, mint a vöröshagymának. A káposzta savanyított, és a recept cukormentes, így ő hivatott kompenzálni a túl savanykás ízeket.
Elkészítés
A savanyú káposztát mosd át, csöpögtesd le és egy kis sóval, köménnyel párold meg. A mártáshoz keverd össze a joghurtot, a főzőkrémet, a metélőhagymát és egy csipet sót, fokhagymaport. A rizst egy kis sóval és ételízesítővel főzd puhára.
Közben a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón, aprítsd fel a lila hagymát, és 1 ek. kókuszolajon pirítsd le őket. Szórj rá sót, őrölt paprikát, dobd rá a húst, és öntsd fel egy kis vízzel. Fűszerezd borssal és sómentes ételízesítővel, majd mikor megpuhult a hús, adj hozzá a mártásból 1 dl-t, és forgasd össze a rizzsel. Semmi alól nem kell teljesen elpárolni a folyadékot, mivel minimális zsiradékot tartalmaz az étel, így csak kiszárítanád vele.
Egy hőálló tálat vékonyan kenj ki 1 ek. kókuszolajjal, terítsd el rajta a káposzta felét, halmozd rá a húsos keveréket, majd borítsd be a maradék káposztával. Öntsd rá egyenletesen a maradék mártást, és told 180 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 10 percre. Elég csak összesütni az ízeket, hiszen minden készre főtt előtte.
Egy adagban hozzávetőlegesen 400 kcal, 33 g fehérje, 28 g szénhidrát és 18 g zsír van. Mindemellett nagyon finom, szerintem megszólalásig hasonlít az eredetire.
Kóstold meg! ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.