Kakaós kesudiókrémmel töltött, omlós zabkeksz

Kezdjük ott, hogy vérbeli, okleveles antizabkása-fogyasztó vagyok. A zabpehely beépítése az ételeimbe elég nagy kihívás számomra, mert nem igazán szeretem az ízét, sőt az állagát se annyira, viszont rendszeresen késztetést érzek arra, hogy betörjem ezt az egészséges alapanyagot.

Ma egy nagyon finom sütemény formájában zaboláztam meg, amit desszertként vagy uzsonnára ajánlok azok számára is, akik hozzám hasonlóan nem kötöttek barátságot a zabpehellyel.

 1.png

◼️ Elkészítési idő: kb. 1 óra

◼️ Adag: 5 db

Hozzávalók

A kekszhez

  • 10 dkg zabpehely
  • 3 dkg méz
  • 1,5 dkg kókuszolaj
  • 2 dkg őrölt mandula
  • 1 kk. útifűmaghéj
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl tej

A töltelékhez

  • 8 dkg natúr kesudió
  • 2 ek. tej
  • 1 kk. zsírszegény kakaópor
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 tk. méz

 

Elkészítés

A keksz hozzávalóit egy tálban keverd össze. Tedd bele késes aprítóba, és tekertess párat vele, míg össze nem áll a massza, így nem lesz darabos, hanem homogén és formázható. Gyúrj belőle diónyi gombócokat, a kezeid között lapítsd szét őket, és fektesd sütőpapírral bélelt tepsibe. 

2.png

180 °C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módon kb. 10 perc alatt süsd készre. 

4_1.png

Míg sülnek, hűlnek a kekszek, készítsd el a krémet. Ehhez tedd késes aprítóba a kesudiót, és zúzasd vele porrá. Ezután add hozzá a kókuszolajat, a mézet, a tejet és a kakaóport is, és addig dolgoztasd az aprítóban, míg kenhető-gyúrható állagúvá nem válik. Pár mozdulatonként kapcsold le közben a gépet, és keverd át a masszát, addig egy kicsit szusszanhat az aprító. 

Miután kihűlt a keksz, töltsd meg őket a krémmel. Ha szeretnéd díszíteni, tegyél félre 1 ek. kesudiómasszát, és ebből gyúrj kis gombócokat, tedd a kekszek tetejére, lapítsd be őket középen és szúrj beléjük 1-1 szem kesudiót.

Ízletes, tálalásbarát és egészséges összetevőkből álló sütemény, egyszerre egy darabbal el is lehet telni, ezért készítettem ilyen kis mennyiséget, na meg a viszonylag magas zsírtartalma miatt sem indokolt egyből felfalni. Ha kipróbálod, írd meg kommentben, ízlett-e.

bkalairas.png

A bejegyzés trackback címe:

https://balanszkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr6714032684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kontakt

 balanszkaland@gmail.com

Gyere Facebookra is! ;)

Betonlabor

9.png

Instagram

süti beállítások módosítása