Házi kenyér és felvágott glutén- és laktózmentesen

Egészségügyi okból nemrég elkezdtem kísérleti céllal egy sok mindentől mentes (de nem vegán!) étrendet. Ebbe a diétába nem férnek bele - többek között, de főként - a finomított cukrok, a vörös húsok, az állati eredetű tejtermékek valamint a glutén sem.

Ez jelentősen eltér az eddigi étkezési szokásaimtól, mert az egyébként egészséges, de glutént tartalmazó reform köretek (bulgur, kuszkusz), a teljes kiőrlésű rozsliszt (így kedvenc kenyerem, a Wasa) és a sovány tejtermékek (túró, sajt, joghurt) is száműzetésbe vonultak. 

Ennek eredménye az, hogy még több mindent kell saját kezűleg elkészítenem, mert a mentes készételek összetevőlistájával nem igazán vagyok kibékülve. A tovább gomb után egy jól sikerült kenyér és egy csirke felvágott receptjét mutatom meg.

4_3.png

Gluténmentes kenyér

Ez a kenyér tömörebb, mint egy hagyományos búzakenyér, ízre viszont hasonló. Nem állítom, hogy teljesen mentes egy szokatlan mellékíztől, de ez feltéttel aránylag könnyedén elnyomható. Jól lehet szeletelni, nem morzsálódik a vártnál jobban, és másnap is egész finom. Kiszárítva, felkockázva levesbetétként vagy ledarálva morzsaként lehet hasznosítani a maradékot.

A lenti mennyiségből egy picike (kb. 3 adagos) kenyérke készül, mivel én egymagamra sütöttem.

3_8.png

Hozzávalók

  • 300 g Schär kenyérliszt (rizs és lencse alapú)
  • 1 db tojás
  • 20 g kókuszolaj
  • fél csomag szárított élesztő
  • 1 dl víz
  • 1 dl zabtej
  • 1 tk. Himalája só
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 mk. egész kömény a tetejére (elhagyható, ill. lecserélhető szezám- vagy lenmagra)

Elkészítés

A hozzávalókból egyszerűen dagassz tésztát, majd hagyd egy órán át kelni. (Helyettem ezt megcsinálta a kenyérsütőm, viszont a sütést nem bíztam rá.) Rizsliszttel szórt munkalapon éppen csak át kell gyúrni, mert elég jó állaga van. Ezután formázz belőle kenyeret, vizes ecsettel kend le a tetejét, vagdosd be átlósan, és szórd meg köménymaggal.

Tedd szilikonos sütőlapra, és told 190 °C-ra előmelegített sütőbe. A sütő aljába tegyél 1-2 dl vizet egy hőálló tálban. A kenyér kb. 20 perc alatt sül készre, de kopogtasd meg, hogy jó-e már, mivel eléggé fakó marad, tehát nem az aranybarna szín fogja jelezni, hogy megsült.

 

Házi felvágott zöldségekkel

2_10.png

Hozzávalók

  • 500 g sovány, darált csirke(vagy pulyka)mell
  • egy marék kukorica
  • egy szál csemegehagyma
  • Himalája só
  • bors
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés

A húst nyomkodd szét egy villával, elég könnyen pépesíthető. Keverd el a kukoricával (helyette pl. borsóval is gazdagítható) és a felaprított hagymával. Borítsd a masszát pirospaprikával szórt, dupla réteg alufóliára, és tekerd fel - ekkor szépen rúddá formázható. Két végén csípd össze az alufóliát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süsd meg. (Nem kell rápirítani fólia nélkül.)

Már melegen is szeletelhető, de hűtőben napokig eláll. Ez a mennyiség nálam nem fogy el ilyen rövid idő alatt, úgyhogy ha te is egy személyre készíted, akkor szerintem felezd meg. A megszokott felvágottra egyáltalán nem hasonlít, kicsit inkább fasírt jellegű, csak szolidabban fűszerezve. Szendvicsfeltétnek ettől függetlenül szerintem kiváló.

Paprika helyett borskéreggel is lehet készíteni, és legközelebb én egy bátrabb fűszerezéssel fogom kipróbálni.

Itt megspékeltem egy kis sült gombával, tükörtojással, azaz az örök kedvenceimmel is: :)

1_13.png

Neked van jól bevált mentes kenyér és felvágott recepted?

bkalairas.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balanszkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr1214295255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kontakt

 balanszkaland@gmail.com

Gyere Facebookra is! ;)

Betonlabor

9.png

Instagram

süti beállítások módosítása